Αλώβητος ο κατασκευαστικός κλάδος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από την επιβολή ΦΠΑ

Industry experts believe the impact of VAT on the construction sector has been very minimal. (File photo)
Eltrak - Cat banner ad
Η έκθεση Expo 2020 και η πρωτοβουλία Vision 2021 μονοπωλούν την κατασκευαστική δραστηριότητα στα Εμιράτα.

Η κατασκευαστική βιομηχανία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη επιβολή ενιαίου Φ.Π.Α. 5% και μάλιστα το 2018 αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη άνω του 10%. Πρόκειται για το δεύτερο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και αποτελέσματα ερευνών.

Τα στελέχη του κλάδου θεωρούν πως η Expo του 2020 δεν θα αποτελέσει το τέλος για τον κατασκευαστικό τομέα. Αντιθέτως, στηρίζουν τις ελπίδες τους σε μακροχρόνια σχέδια όπως η πρωτοβουλία Vision 2021, η οποία θα οδηγήσει τη βιομηχανία στην μετα- Expo εποχή.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

“Υπάρχουν καλές προοπτικές στον κατασκευαστικό κλάδο. Θα έλεγα πως η επιβολή του Φ.Π.Α. δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα. Ωστόσο, διακρίνονται πιέσεις στις ταμειακές ροές αλλά ο κόσμος έχει αρχίσει να το συνηθίζει”, δήλωσε ο Ravi Murthy, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρίας Arabtec Construction.

Ο Murthy αποδίδει το ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης της βιομηχανίας στην φιλοξενία της Expo 2020 καθώς και στην ανάπτυξη στους τομείς του τουρισμού και της υγείας, με μαζική εισροή επισκεπτών και ιατρικών τουριστών.

“Το Ντουμπάι επικράτησε στο διαγωνισμό και θα φιλοξενήσει το Διεθνές Συνέδριο Επιμελητηρίων, το οποίο συμπίπτει με την Expo 2020. Περισσότερα από 14.000 επιμελητήρια από 100 χώρες θα συμμετάσχουν Εάν έστω το 10% από αυτά τα επιμελητήρια έχουν εμπορικές συναλλαγές, η ζήτηση σε ξενοδοχεία, υποδομές, δρόμους, διασκέδαση, άνεση και αγορές θα αυξηθεί σημαντικά. Συγκρινόμενα με τη Δύση, είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης. Υπάρχουν περίπου 43 νοσοκομεία με περισσότερες από 100 κλίνες, οι οποίες δεν είναι αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες. Υπάρχουν δυνατότητες στην υγεία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στα σκαριά κατασκευαστικά έργα αξίας 740 δις Dh”, σημείωσε.

Ο Murthy υπογράμμισε πως οι τράπεζες είναι περισσότερο ρευστές τώρα. “Παρόλο που οι τράπεζες έχουν γίνει πιο προσεκτικές, οι πόρτες τους είναι ανοικτές για τους κατασκευαστές και τους επιχειρηματίες των Κατηγοριών 1 και 2.”

Ο Matthew Bate, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία Engel & Volkers, δήλωσε στους Khaleej Times ότι δεν υπάρχει καμιά επιρροή του Φ.Π.Α. και το πρώτο τρίμηνο του 2018 ήταν το πιο ενεργό τρίμηνο των τελευταίων τριών ετών.

“Ο Φ.Π.Α. στην πραγματικότητα δεν επηρέασε καθόλου αφού το 5% είναι σχεδόν αμελητέο, συγκρινόμενο με τις τιμές που ισχύουν σε πολλές οικονομίες. Έτσι όπως λειτουργεί ο Φ.Π.Α. με τους φόρους εισροών και εκροών, έχει ελάχιστη επιρροή στους επιχειρηματίες Θεωρώ πως αν ο Φ.Π.Α. επηρεάσει κάτι, αυτό θα είναι οι ταμειακές ροές. Αν όμως διατηρείς μια βιώσιμη επιχείρηση, τότε ο Φ.Π.Α. ασκεί μικρή επιρροή”, είπε.

Ο Bates σημείωσε πως “η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από πολλές κατασκευαστικές δραστηριότητες και είναι φανερό πως η Expo 2020 αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Είναι όμως πολλά πέρα από αυτό. Προσωπικά, δεν θεωρώ πως ένας επιχειρηματίας ή μια βιομηχανία εστιάζουν σε μελέτες σκοπιμότητας και αντίστοιχες επενδυτικές αποδόσεις απλά βασισμένοι στο 2020. Είναι το όλο σχέδιο του 2021 αλλά και πέρα από αυτό”.

Επεσήμανε επίσης τη μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα στο Dubai World Central, στη Healthcare City και στο Dubai Investment Park.

Ο Atif Rahman, διευθυντής και συνέταιρος στην εταιρία Danube Properties, δήλωσε πως η επιρροή του Φ.Π.Α. στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν απειροελάχιστη.

“Οι περισσότεροι κατασκευαστές κατοχύρωσαν τις αγορές τους εκ των προτέρων. Ωστόσο, η βιομηχανία έχει την ικανότητα να απορροφήσει το επιπρόσθετο κόστος. Η επίδραση του 5% Φ.Π.Α. είναι περισσότερο ψυχολογική καθώς η αύξηση δεν είναι μεγάλη. Σε άλλες χώρες, ο Φ.Π.Α. κυμαίνεται από 10 έως 15% επί του συνολικού εισοδήματος”, είπε.

“Αυτό που επηρεάζει περισσότερο τον κατασκευαστικό κλάδο είναι η διακύμανση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών- όπως είναι το τσιμέντο, οι ράβδοι οπλισμού από χάλυβα και τα προϊόντα από ξύλο, σε συνδυασμό με την εξάμηνη καθυστέρηση πληρωμών από τους πελάτες. Η καθυστέρηση πληρωμής πολλαπλασιάζει τις δυσχέρειες για εμάς περισσότερο από τον Φ.Π.Α.”, πρόσθεσε ο Rahman.

Σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά της διεθνούς εταιρίας συμβούλων Arcadis, η επερχόμενη Expo 2020 θα επιφέρει αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας καθώς τα Εμιράτα προετοιμάζονται για το γεγονός και για την κληρονομιά που θα αφήσει το project District 2020. Στο Αμπού Ντάμπι επικεντρώνονται κυρίως στην επιτάχυνση της διαφοροποίησης και της μετατόπισης της εξάρτησης από τα έσοδα από το πετρέλαιο, προσφέροντας ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσουν πλούτο.

Ανακοίνωσε πως οι κατασκευές στα ΗΑΕ θα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά παγκοσμίως για το 2018 με 10,2% πίσω από το Κατάρ με 15%. Η έρευνα επίσης προβλέπει πως το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι είναι μεταξύ των 20 πιο οικονομικών πόλεων όσον αφορά τα κατασκευαστικά κόστη, φθηνότερες από ότι πόλεις του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όπως η Τζέντα και το Ριάντ.

Πηγή: www.khaleejtimes.com