Η διεθνής αγορά φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων το 2018

Eltrak - Cat banner ad

Το Stonenews παρουσιάζει ένα άρθρο, που δημοσίευσε πρόσφατα το LitosOnline, με προβλέψεις για την διεθνή αγορά φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων το 2018.

Η.Π.Α.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Το 2018 αναμένεται να είναι καλύτερη χρονιά από ποτέ όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα. Εκτός των κατασκευών νέων σπιτιών και ανακαινίσεων, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση κατασκευαστικών έργων όλων των ειδών. Κάποια στιγμή αναμένεται ότι θα υπάρξει οικονομική επιβράδυνση, ή θα “σκάσει κάποια φούσκα”, όμως φαίνεται απίθανο να συμβεί το 2018.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, σχεδόν όλη η Ευρώπη αναπτύσσεται με αρκετά καλούς ρυθμούς. Η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρώπη αναμένεται να είναι καλύτερη από ό, τι το 2017, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο ενδέχεται να παρουσιάσει επιβράδυνση, εφόσον οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit δεν πάνε καλά.

Στην Ανατολική Ευρώπη αναμένεται αύξηση στις κατασκευές και την ζήτηση δομικών υλικών ενώ στην Πολωνία συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση στις εισαγωγές ακατέργαστου γρανίτη.  

Στην Ισπανία, η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Μαδρίτη, τις παράκτιες περιοχές και τις Βαλεαρίδες Νήσους, βρίσκεται σε επίπεδα προ της κρίσης αλλά τα δημόσια έργα είναι πολύ λιγότερα.

Στην Γαλλία μετά από πολύ καιρό υπάρχει αισιοδοξία αν και στην πραγματικότητα οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής. Η Γερμανία παραμένει ισχυρή αλλά δύσκολη αγορά.

Ρωσία

Η οικονομία και το ρούβλι σταθεροποιήθηκε. Οι εισαγωγές χαμηλής τιμής φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων σε χαμηλές τιμές αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς. Η αγορά της Ρωσίας είναι πλέον ευαίσθητη όσον αφορά τις τιμές ενώ τα πολυτελή έργα θα είναι λιγότερα σε σχέση με τα τελευταία 4 χρόνια.

Μέση Ανατολή

Εκτός από το Ντουμπάι και το Κατάρ όπου υπάρχουν ορισμένα έργα (που σχετίζονται με συγκεκριμένα γεγονότα) δεν προβλέπεται μεταβολή της ζήτησης, ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται με μέτριους ρυθμούς.

Βόρεια Αφρική

Οι αγορές της Βόρειας Αφρικής παραμένουν σταθερές. Μικρή αύξηση της ζήτησης αναμένεται από την Αίγυπτο λόγω της κατασκευής της νέας πρωτεύουσας.

Υποσαχάρια Αφρική

Οι αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής παραμένουν σταθερές ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται ανατολικά. Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητες στις τιμές.

Λατινική Αμερική

Οι αγορές τις Λατινικής Αμερικής παραμένουν γενικά σταθερές, με μικρή αύξηση της ζήτησης. Η Αργεντινή όπως και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής αναμένεται να έχουν καλύτερη εικόνα. Η Βραζιλία προβλέπεται ότι θα βγει τελικά από τη σοβαρή κρίση, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ότι η εγχώρια αγορά θα βελτιωθεί το 2018. Η ζήτηση στο Μεξικό μειώθηκε απότομα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αλλά πιθανότατα θα ανακάμψει.

Ινδία

Στην Ινδία αναμένεται μικρή βελτίωση της ζήτησης, καθώς η κατασκευαστική δραστηριότητα σε ολόκληρη την χώρα σταδιακά σταθεροποιείτε. Η εκτόξευση της οικοδομικής δραστηριότητας, την οποία όλοι περιμένουν με ανυπομονησία, δεν προβλέπεται ότι θα γίνει την φετινή χρονιά.

Άπω Ανατολή

Σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής αναμένεται να αναπτυχθούν οικονομικά μεταξύ 4% και 5%, οπότε αναμένεται μικρή αύξηση της ζήτησης για οικοδομικά υλικά σε όλες τις χώρες.

Κίνα

Η εγχώρια αγορά δεν θα είναι όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια, αλλά ούτε πρόκειται να καταρρεύσει. Για τους εξαγωγείς ακατέργαστων όγκων η Κίνα θα παραμείνει η κύρια αγορά. Οι Κινέζοι εξαγωγείς φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων δεν θα κυριαρχούν πλέον εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές τιμές, παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι παρόντες σε μεγάλο βαθμό.

Συμπέρασμα

Το 2018 θα είναι ίσως το καλύτερο έτος της τελευταίας δεκαετίας όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, ίσως και το καλύτερο στην ιστορία (εξαιρώντας την Κίνα). Για πρώτη φορά, πέραν των ανεπτυγμένων αγορών, αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη ή να παραμείνουν σταθερές και οι περισσότερες από τις αναδυόμενες αγορές.

Ο ανταγωνισμός της βιομηχανίας φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων

1) Αποφασιστικό έτος για τη βιομηχανία φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων λόγω της εισόδου στην αγορά πολλών νέων κατασκευαστών πορσελάνης μεγάλου μεγέθους στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Πλέον υπάρχουν δεκάδες κατασκευαστές κεραμικών νέας γενιάς στην Ινδία, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Τουρκία κλπ. που ανταγωνίζονται σε ένα χώρο που τα προηγούμενα χρόνια καταλάμβαναν σχεδόν αποκλειστικά τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα.

2) Λόγω της σχετικά υψηλότερης τιμής της τεχνητής πέτρας, οι αγορές προτεραιότητας για την πορσελάνη μεγάλου μεγέθους, προς το παρόν, αναμένεται να είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Σε άλλες αγορές, μέχρι τώρα, η τεχνητή πέτρα παραμένει ένα εξειδικευμένο και όχι ένα μαζικό προϊόν.

3) Εκτός από τους πάγκους της κουζίνας, όπου η πορσελάνη θα ανταγωνιστεί σκληρά με τον χαλαζία και τον γρανίτη για να πάρει μερίδια αγοράς, η τεχνητή πέτρα έχει επίσης εισέλθει στην αγορά των εξωτερικών δαπέδων και προσόψεων αλλά και της διακόσμησης.

4) Οι εταιρείες τεχνητών λίθων έχουν επενδύσει σοβαρά στο μάρκετινγκ στα κοινωνικά δίκτυα και τα χρησιμοποιούν έξυπνα όχι μόνο για τη δημιουργία μάρκας (branding), την ενημέρωση των δυνατοτήτων τους και την προώθηση των προϊόντων, αλλά και στην εκπαίδευση των τεχνιτών που τις τοποθετούν.

5) Παρατηρείται μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών διαφορετικών τεχνητών λίθων. Πιθανώς το 2018 θα σημειωθεί μείωση των τιμών τεχνητής πέτρας λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

6) Κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης στις ευρωπαϊκές χώρες πολλοί εγκαταστάτες πέτρας αποσύρθηκαν ενώ άλλοι βρήκαν ευκαιρίες απασχόλησης σε άλλες βιομηχανίες. Σήμερα υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στον κλάδο της πέτρας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στην Πολωνία.

7) Παρατηρείται μεγαλύτερη προσπάθεια στην προσέγγιση αρχιτεκτόνων από ορισμένες εταιρείες της βιομηχανίας φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων. Ορισμένες εταιρείες διαφοροποιούνται τώρα με την προσφορά μεγαλύτερης γκάμας όσον αφορά τις διαστάσεις των προϊόντων ενώ ενσωματώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό το στοιχείο του σχεδιασμού, πειραματιζόμενοι με νέα φινιρίσματα και υφές, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους αρχιτέκτονες.

8) Ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν τις δραστηριότητές τους με νέα προϊόντα, όπως έπιπλα και τραπεζάκια, που απευθύνονται σε νέους αγοραστές. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές για το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων, η φιλοσοφία παραμένει αμετάβλητη: Οι βιομηχανίες προσφέρουν προϊόντα, ενώ οι κατασκευαστές τεχνητών λίθων προσφέρουν λύσεις.

9) Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χονδρέμποροι, που δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικές αγορές, με μεγαλύτερη αγοραστική ικανότητα, προωθούν πλέον τις τεχνητές πέτρες είναι γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα με προϊόντα υψηλότερης αξίας από ότι τα φθηνότερα. Συνήθως δεν το παραδέχονται, αλλά όταν προμηθεύονται φτηνές ημιτελείς πέτρινες πλάκες, καταλήγουν να τις πουλήσουν σε χαμηλή τιμή, συνεπώς τα περιθώρια τους είναι χαμηλότερα. Το περιθώριο κέρδους τους ανά τετραγωνικό μέτρο είναι υψηλότερο όταν προωθούν προϊόντα μεγαλύτερης αξίας.

10) Η διεθνής παρουσία των Κινέζων στα φθηνά φυσικά διακοσμητικά πετρώματα μειώνεται δραματικά, ένα γεγονός που δεν σχολιάστηκε ιδιαίτερα στον κλάδο. Εκατοντάδες λατομεία και εργοστάσια στην Κίνα έχουν κλείσει από τις αρχές λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ στους ξένους αγοραστές επικρατεί δυσπιστία όσον αφορά τους Κινέζους προμηθευτές. Στο χαλαζία συγκεκριμένα, η συνεχιζόμενη κακή ποιότητα και οι πολύ χαμηλές τιμές από την Κίνα και άλλες χώρες ζημίωσαν την εικόνα του ως προϊόν. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης για χαλαζία.

Συμπεράσματα

1) Το 2018 αναμένεται να είναι έτος ενός νέου, άγνωστου και περίεργου φαινομένου για τη βιομηχανία φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων. Η ζήτηση σε εφαρμογές όπου η φυσική πέτρα είναι παραδοσιακά το προτιμώμενο υλικό θα είναι υψηλότερη από ποτέ αλλά είναι πιθανό ανταγωνιστές, όπως ο χαλαζίας και η νέα γενιά κεραμικών, να ικανοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης αντικαθιστώντας την φυσική πέτρα. Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων προτιμούν σήμερα μεγάλες φόρμες, ακόμη και αν είναι κατασκευασμένες από τεχνητά υλικά. Παρόλα αυτά είναι πιθανό πολλοί από αυτούς να επιστρέψουν στην επιλογή των φυσικών πετρωμάτων, λόγω της παρούσης γενικής ευαισθησίας των πελατών για φυσικά υλικά.

2) Οι εφαρμογές φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων που δεν θα επηρεαστούν σχετικά από τον νέο ανταγωνισμό, όπως για παράδειγμα τα ταφικά μνημεία όπου χρησιμοποιούνται κυρίως πέτρες μικρότερου πάχους άρα χαμηλότερης τιμής, διότι προς το παρόν οι κατασκευαστές τεχνητών λίθων δεν την θεωρούν ελκυστική αγορά. Επίσης δεν θα επηρεαστούν τα ακριβά και εξωτικά πετρώματα.

3) Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποια ισορροπία μεταξύ φυσικής πέτρας και τεχνητής πέτρας. Τα νέα προϊόντα αργά η γρήγορα θα υποστούν την σταδιακή μείωση της αξίας τους και θα εισέλθουν στον αναπόφευκτο πόλεμο των τιμών. Τόσο η φυσική όσο και η τεχνητή πέτρα θα έχουν τους προμηθευτές, τα εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς και τις ανάλογες εφαρμογές. Το 2018 μοιάζει να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έτος μετάβασης σε αυτή την εξελικτική διαδικασία.

Πηγή: LitosOnline