Η εξορυκτική δραστηριότητα της Κίνας σε αμφισβητούμενες περιοχές πυροδοτεί αντιπαραθέσεις με την Ινδία

Eltrak - Cat banner ad

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ήταν αυτό που πυροδότησε την κατάσταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γειτονική στην Ινδία Κίνα έχει επιδοθεί σε εξορυκτική δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας στην επαρχία Lhunze, στη δική της πλευρά των αμφισβητούμενων συνόρων με την Ινδία στα Ιμαλάια.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Η περιοχή φέρεται να είναι στην κυριολεξία “θησαυρός”, με κοιτάσματα χρυσού, ασημιού και άλλων πολύτιμων ορυκτών, η αξία των οποίων εκτιμάται περίπου στα 60 δις αμερικανικά δολάρια, σύμφωνα με κρατικούς γεωλόγους της Κίνας.

Εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, το δημοσίευμα και η όλη δραστηριότητα φαίνεται πως κατέλαβαν τις ινδικές αρχές εξαπίνης.

Από την πλευρά της, η Κίνα προσπάθησε να υποβαθμίσει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντάς το σκουπίδι. “Ελπίζουμε η Ινδία να μην λάβει το δημοσίευμα αυτό ως αφορμή για πρόκληση, να παραβλέψει την ουσία των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχίου και να αποχωρήσει από την Σινο-ινδική συνεργασία”, ανέφερε έτερο δημοσίευμα με τίτλο “Ύποπτο δημοσίευμα παρενοχλεί τους Σινο-ινδικούς δεσμούς”.

Δεν είναι μυστικό πως η περιοχή των Ιμαλαΐων από την Ινδία, το Θιβέτ και μέχρι το Αφγανιστάν, διαθέτει υψηλά αποθέματα πετρελαιοειδών, χρυσού και άλλων πολύτιμων στοιχείων. Η πολιτεία της Arunachal Pradesh μάλιστα φέρεται να διαθέτει πληθώρα αποθεμάτων σε πετρελαιοειδή ακόμη και σε άνθρακα. Τα ορυχεία άνθρακα βρίσκονται στο Namchik-Namphuk στην περιοχή Tirap. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τεράστια αποθέματα δολομίτη, ασβεστόλιθου, γραφίτη, μαρμάρου, μολύβδου, ψευδάργυρου κ.ά.

του Sohrab Darabshaw

Πηγή: agmetalminer.com