Οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα της Ασίας θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες Ευρώπης – Η.Π.Α. την επόμενη πενταετία

Eltrak - Cat banner ad

Το τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό του ασιατικού κατασκευαστικού τομέα πρόκειται να αξιοποιηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια με επενδύσεις που θα ανέρχονται ετησίως στα 1,61 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics, η αναζωπύρωση της ανάπτυξης στην Ινδονησία, την Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, τις αποκαλούμενες Tiger Cub Economies*, αναμένεται να πυροδοτήσει “οικοδομική έκρηξη” στην Ασία κατά την επόμενη δεκαετία.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Η Oxford Economics ανέφερε ότι οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα της Ασίας αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 1,61 τρισ. δολάρια ετησίως, έναντι των αναμενόμενων 697 δισ. δολαρίων των Η.Π.Α. και των 890 δισ. δολαρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας συγκαταλέγονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο οι οποίες πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές όπως οι μεταφορές και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προκειμένου να εκπληρώσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια τους και να διατηρήσουν την πορεία ανάπτυξής τους.

Στο παρελθόν ο ρυθμός των βαρέων κατασκευαστικών προγραμμάτων στην περιοχή εμποδίζονταν από τους περιορισμούς των δημόσιων οικονομικών, περιορίζοντας την διαθέσιμη χρηματοδότηση. Παρόλα αυτά η Oxford Economics ανέφερε ότι η αναζωογόνηση της ανάπτυξης στην περιοχή θα προσφέρει ισχυρότερη βάση για την αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές.

Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου και των εισοδημάτων των 625 εκατ. κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θα οδηγήσει επίσης στην ανάγκη για ποιοτικότερες κατοικίες και δημόσιες εγκαταστάσεις.

Σε ολόκληρη την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην προσφορά κατοικιών, η οποία σε συνδυασμό με την ανάγκη για εμπορικά ακίνητα και υποδομές για την εξυπηρέτηση και των δύο τομέων, θα οδηγήσει στην ισχυρή ανάπτυξη των κατασκευών στην περιοχή κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με τους επενδυτές και τις κατασκευαστικές εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, να “σπρώχνονται” για επενδύσεις και επέκταση στις χώρες της ΑSEAN, αναζητώντας ισχυρότερες επενδυτικές αποδόσεις από τις αναμενόμενες των οικονομιών τους, η Oxford Economics αναφέρει ότι οι συνολικές προοπτικές για τον κατασκευαστικό τομέα της ΑSEAN φαίνεται να “ανθίζουν”.

*Ο όρος Tiger Cub Economies αναφέρεται συνολικά στις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ. Ονομάζονται έτσι επειδή προσπαθούν να ακολουθήσουν τον ίδιο προσανατολισμό που έχουν οι πλούσιες βιομηχανικές αναπτυγμένες χώρες, Ταϊβάν και Νότια Κορέα, μαζί με τα οικονομικά κέντρα, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, οι οποίες αναφέρονται συνολικά ως οι τέσσερις ασιατικές τίγρεις.

Πηγή: www.cityam.com