«Καλύψαμε την υδρόγειο σε εξαγωγές» – Συνέντευξη του Ευάγγελου Χαϊδά, Προέδρου της “Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.”

Eltrak - Cat banner ad

Η Ικτίνος Ελλάς Α.Ε. βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της αγοράς μαρμάρου, με εξαγωγές σε  περισσότερες από 92 χώρες στον πλανήτη που αγγίζουν πλέον το 95% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα reporter.gr, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Χαϊδάς, ερωτώμενος για το ποιες νέες αγορές θα μπορούσαν να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο του εισηγμένου ομίλου, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Έχουμε ήδη καλύψει όλη την υδρόγειο με εξαγωγές όπου υπάρχει ενδιαφέρον για ελληνικά μάρμαρα”.

Ευάγγελος Χαϊδάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “Ικτίνος Ελλάς Α.Ε.”

Αναφορικά με πιθανές κινήσεις αντιστάθμισης (hedging) της εταιρείας προκειμένου να προφυλαχθεί από ανεπιθύμητες αναταράξεις στο χώρο των νομισμάτων, ο κ. Χαϊδάς τόνισε πως τέτοιες κινήσεις δεν είναι απαραίτητες καθώς η εταιρεία εξάγει σε τρίτες χώρες σε ευρώ, που είναι το πιο ασφαλές νόμισμα στον πλανήτη. “Το φετινό εξάμηνο θα παρουσιάσουμε αξιόλογη άνοδο του κύκλου εργασιών και μάλιστα ακόμη καλύτερο από το α’ τρίμηνο της χρονιάς”, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της “Ικτίνος”.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Τόσο το 2017 όσο και το 2018 η εισηγμένη εταιρεία μαρμάρων “Ικτίνος” πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πτωχευθείσας “Μάρμαρα Λαζαρίδης”, στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, την οποία εξαγόρασε έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά κεφάλαια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, όπου συνεχίζουν να εργάζονται 15 άτομα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της “Ικτίνος”, η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών του ομίλου σε πρώτη φάση αναμένεται να φτάσει τα 10-12 εκατ. ευρώ ετησίως, με στόχο τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος χρόνου.

Οι γραμμές μαρμάρων της “Ικτίνος” λειτουργούν στο υψηλότερο σημείο παραγωγής, αφού οι παραγγελίες καλύπτουν και τις τρεις βάρδιες των εργαζομένων. Από το 2016 ο αριθμός των λατομείων που εκμεταλλεύεται η εταιρεία έχει αυξηθεί κατά δύο, φτάνοντας τα έξι, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερο όγκο προϊόντων αλλά ταυτόχρονα και να διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων της, τα οποία χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα υλικών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαϊδά, η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση δημιουργεί συνθήκες βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων για το 2018. Μάλιστα, το άνοιγμα σε νέες αγορές έχει περιορίσει τον κίνδυνο εξάρτησης από  την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από ενέργειες της τελευταίας διετίας, το μερίδιο της κινεζικής αγοράς περιορίστηκε από το 60-65% στο 50%, καθώς πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές σε Νότια Αμερική, Βόρεια Αφρική αλλά και Περσικό Κόλπο. Ταυτόχρονα, η “Ικτίνος” έχει έντονη παρουσία και στην αγορά των ΗΠΑ, διαθέτοντας σημαντικές ποσότητες λευκού μαρμάρου σε καζίνο της χώρας.

Πηγή: reporter.gr