Κοιτάζοντας μπροστά: 8 Αρχιτεκτονικές τάσεις της βιομηχανίας κατασκευών για τα επόμενα 30 χρόνια

Eltrak - Cat banner ad

Είναι αλήθεια ότι οι τάσεις πάνε και έρχονται, κάποιες παραμένουν αποτελώντας την βάση για τα νέα πρότυπα της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το μέλλον.

Η σημερινή κατάσταση της αναπτυσσόμενης οικονομίας, η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων και η χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα μετασχηματίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες των κατασκευών προσεγγίζουν τις θέσεις εργασίας. Η Beth Ann Bovino, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor’s Rating Services, δήλωσε ότι η οικονομία πλησιάζει σε κατάσταση ομαλότητας εξαιτίας των χαμηλότερων ποσοστών ανεργίας, της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των εργαζομένων και της αύξησης των κατασκευαστικών έργων.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Βλέποντας μπροστά, υπάρχουν μερικές τάσεις της κατασκευαστικής βιομηχανίας που μπορεί να συνεχιστούν πολύ καλά τις επόμενες τρεις δεκαετίες:

Υψηλότερα κτίρια

Μια ματιά σε όλο τον κόσμο και θα δείτε τα κτήρια να γίνονται ολοένα ψηλότερα χρόνο με τον χρόνο, αποδεικνύοντας ότι είναι μια τάση που δεν δείχνει ενδείξεις επιβράδυνσης. Τα υπερσύγχρονα και μεγαλοπρεπή κτίρια τείνουν να γίνονται μίνι – πόλεις που περιλαμβάνουν κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια, θέατρα και γραφεία. Οι αρχιτέκτονες για να ξεχωρίζουν σε μια “συνωστισμένη” αγορά, πρέπει να σχεδιάζουν κτίρια με παράξενο σχήμα που δελεάζουν τη φαντασία.

Αποτελεσματικότητα των δομικών υλικών

Ο Δρ Ian Pearson της εταιρείας ενοικίασης εξοπλισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Hewden συνέταξε μια έκθεση για να προβλέψει ποια θα είναι η οικοδομική βιομηχανία το 2045. Σε μια επισκόπηση της έκθεσης στο Construction Junkie, ο Shane Hedmond σημειώνει ότι αυτά τα υλικά ξεπερνούν τα δομικά στοιχεία και το γυαλί. Για να κατασκευαστούν κτίρια που είναι ψηλότερα, ισχυρότερα και πιο ευέλικτα, ο κατασκευαστικός κλάδος αρχίζει να ανταποκρίνεται με βελτιωμένα δομικά υλικά που μεγιστοποιούν την απόδοση. Πολλά από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε 30 χρόνια δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Για παράδειγμα, ο Pearson προέβλεψε την εμφάνιση ειδικών επιχρισμάτων για να κάνουν τα ηλιακά πάνελ περισσότερο αισθητικά ευχάριστα.

Ανθεκτικά κτίρια

Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση για ανθεκτικά κτίρια που μπορούν να αντέξουν στις φυσικές καταστροφές. Οι καινοτομίες στα υλικά θα οδηγήσουν πιθανώς τη βιομηχανία σε ελαφρύτερες και ισχυρότερες εκδόσεις παλαιών προτύπων.

Προκατασκευή κτιρίων εκτός εργοταξίου

Μια άλλη τάση που αναμένετε να εφαρμοστεί περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες είναι η αύξηση των μεθόδων κατασκευής προκατασκευασμένων κτιρίων εκτός εργοταξίου. Αυτές οι εναλλακτικές πρακτικές μειώνουν τον χρόνο κατασκευής, τα απόβλητα και τις περιττές δαπάνες. Έχουν ήδη γίνει δημοφιλείς σε ορισμένες βιομηχανίες, όπως στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά αναμένεται να επεκταθούν τα επόμενα χρόνια. Ο Dominic Thasarathar, ανώτερος διευθυντής του προγράμματος βιομηχανικών έργων και φυσικών πόρων της Autodesk, δήλωσε ότι η προκατασκευή κτιρίων ήδη πραγματοποιείται και αναπτύσσεται. “Μερικοί από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ξεκινούν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κέρδη εκεί, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένας συγκεκριμένος όγκος για αυτές τις στρατηγικές ώστε να είναι αποδοτικές”.

Καινοτομίες στην τεχνολογία BIM

Η τεχνολογία BIM (Building information modeling) είναι εξαιρετικά σημαντική τώρα και αναμένεται ότι θα αυξηθεί μόνο στο μέλλον. Οι μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις αρχίζουν ήδη να υιοθετούν αυτή την τάση που κάποτε χρησιμοποιούσαν μόνο οι μεγάλες εταιρείες. Κατά τα επόμενα 30 χρόνια, το BIM θα καταστεί ουσιαστικό και θα αποτελέσει πολύτιμο μέσο για την απόκτηση και ανάλυση βασικών δεδομένων.

Ενσωμάτωση της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης μόλις ενσωματωθεί στις καθημερινές μας κατασκευαστικές πρακτικές, θα μπορέσουμε επιτέλους να απολαύσουμε τα οφέλη της. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και ελπίδες για την τρισδιάστατη εκτύπωση όσον αφορά την διευκόλυνση στην κατασκευή περίπλοκων και καλλιτεχνικών κτιρίων.

Έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές

Δεδομένης της κατάστασης του πλανήτη μας σήμερα, οι πράσινες οικοδομικές πρακτικές θα γίνουν περισσότερο πρότυπες τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με μια έκθεση της Dodge Data & Analytics, το πράσινο κτίριο αντιπροσωπεύει περίπου το 26% – 33% της αγοράς κατοικιών σήμερα και έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη της κατασκευαστικής αγοράς μετά την ύφεση.

Αυτή η τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται στους εμπορικούς και οικιακούς τομείς ενώ η πιστοποίηση LEED θα καταστεί ακόμη πιο σημαντική. Κάθε χρόνο που περνάει ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες κτιρίων και ενοικιαστές κατοικιών μαθαίνουν για τα οφέλη της οικολογικής κατασκευής κτιρίων αλλά και τις ανακαινίσεις, επιθυμώντας να αυξήσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

Εικονική Πραγματικότητα και Ενισχυμένη Πραγματικότητα

Η Marla McIntyre, συντάκτης της Construction Executive Tech Trends, έθεσε πρόσφατα το ερώτημα κατά πόσο ο κατασκευαστικός κλάδος θα υιοθετήσει τεχνολογίες AR/VR, ζητώντας από τους αναγνώστες να σκεφτούν πόσες συσκευές εικονικής πραγματικότητας πωλούνται και αποστέλλονται παγκοσμίως. Τα διαισθητικά και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των συσκευών εικονικής πραγματικότητας αρχίζουν να αναγνωρίζονται και να υιοθετούνται από τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πηγή: architizer.com