Το μέλλον της κατασκευαστικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την κατάρρευση της Carillion

Eltrak - Cat banner ad

Το 2018 έως τώρα ήταν ένα δύσκολο έτος για τον κλάδο των κατασκευών του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς η κατασκευαστική παραγωγή παρουσιάζει συνεχή πτώση. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σημειώθηκε μείωση της παραγωγής κατά 1,6% και 1% αντίστοιχα ενώ το Μάρτιο υποχώρησε κατά 2,3%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2012.

Οι τρεις παράγοντες που έπληξαν τον κλάδο περιλαμβάνουν την επίδραση της κατάρρευσης της Carillion, τα μεγάλα έργα που είχαν ολοκληρωθεί και δεν ανανεώνονταν, και οι ασυνήθιστα ακραίες καιρικές συνθήκες που παρεμπόδιζαν τους κατασκευαστές καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την εργασία τους.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Ως αποτέλεσμα, οι κατασκευές κατοικιών, οι οποίες υπήρξαν μια σπάνια ακτίνα φωτός για τον τομέα, μέχρι και τον Μάρτιο παρουσίαζαν επίσης ύφεση. Ωστόσο υπάρχει η ελπίδα την άνοιξη οι κατασκευές κατοικιών να επανεκκινηθούν.

Παρά το δύσκολο ξεκίνημα του έτους, οι παραγγελίες δείχνουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, αν και αυτά επικεντρώνεται κυρίως στην κατασκευή κατοικιών και υποδομών. Αυτοί είναι δύο τομείς που υποστηρίζονται σταθερά από την κυβέρνηση μέσω της βοήθειας για την αγορά νέων οικονομικά προσιτών κατοικιών με προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ οι συμβάσεις για τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το δίκτυο αυτοκινητόδρόμων HS2, έχουν δρομολογηθεί. Οι τομείς αυτοί θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται την υποστήριξη της κυβέρνησης για αρκετό καιρό ακόμα με δεδομένο ότι τα έργα υποδομής θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της βιομηχανίας.

Η τεχνολογία και ο εκσυγχρονισμός δεν είναι συνώνυμα με τις κατασκευές. Ο αργός εκσυγχρονισμός του τομέα και η απροθυμία για αλλαγές περιορίζουν την ανάπτυξη κρατώντας τον τομέα πίσω. Η υιοθέτηση πρακτικών που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας θα μπορούσε επίσης να συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην προσπάθεια να κινηθεί η βιομηχανία.

Η τρέχουσα οικονομική εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη του τομέα των κατασκευών. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κατασκευαστικός κλάδος θεωρείται συχνά ένα καλό βαρόμετρο της οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς η οικονομία επιβραδύνθηκε σημαντικά από το Brexit και την αβεβαιότητα που παραμένει, οι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να κάνουν μεγάλα σχέδια τώρα.

Το γεγονός ότι τα μεγάλα έργα ολοκληρώνονται, με τα νέα να μην έχουν την ίδια βαρύτητα διότι οι εταιρείες αναβάλουν τις κινήσεις τους έως ότου ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό τοπίο και η κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει τον τομέα είναι το Brexit. Η επιβράδυνση της οικονομίας και η έλλειψη βεβαιότητας για ανάπτυξη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφής θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit.

Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει το ζήτημα του Brexit τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η οικονομία και ακολούθως η κατασκευαστική βιομηχανία.

Της Fiona Cincotta, ανώτερη αναλυτή της αγοράς στο www.cityindex.co.uk

Πηγή: www.constructionglobal.com