Ο Emmanuel Babled αναδιαμορφώνει την γλυπτική μαρμάρου

Eltrak - Cat banner ad

Ο Γάλλος σχεδιαστής Emmanuel Babled αναδιαμόρφωσε την γλυπτή μαρμάρινη πολυθρόνα καλύπτοντας την με ταπετσαρία για λογαριασμό της Σουηδικής εταιρείας επίπλων Offecct,.

Το αρχικό κομμάτι δημιουργήθηκε κυρίως ως γλυπτό το οποίο κατασκευάστηκε από 250 κιλά μαρμάρου και παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση Salone del Mobile το 2017 στο Μιλάνο. Ο Anders Englund, διευθυντής σχεδιασμού της Offecct, το εντόπισε και πρότεινε να μετατραπεί σε μια καλυμμένη από ύφασμα πολυθρόνα για χρήση στο σπίτι.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

“Η πολυθρόνα που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά ως έργο τέχνης έχει πλέον εξελιχθεί σε έπιπλο στο εργαστήριο της Offecct”, ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας επίπλων.

Για να προσαρμοστεί το αρχικό σχέδιο, ώστε να είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι, η Offecct συνεργάστηκε με τον Emmanuel Babled για να αναπτύξει ένα κομμάτι που ήταν 15% μικρότερο σε μέγεθος και καλυμμένο με μαλακό ύφασμα.

“Ο σχεδιασμός μας είναι διερευνητικός, δημιουργικός και παιχνιδιάρικος”, δήλωσε ο Englund.

“Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε έχει πολλές ομοιότητες με την καλλιτεχνική διαδικασία, γι ‘αυτό τον λόγο μας είναι οικείος ο συνδυασμός τέχνης και επίπλου ενώ συγχρόνως αμφισβητήσουμε τα όρια μεταξύ των δύο”.

Το αναδιαμορφωμένο έπιπλο, το οποίο παρουσιάστηκε στη φετινή Salone del Mobile, μοιάζει πολύ με το αρχικό μαρμάρινο. Διατίθεται σε σκούρο μπλε, κόκκινο και ροζ χρώμα, έχει εργονομική μορφή και μπορεί να περιστραφεί 360 μοίρες.

“Η πολυχρηστικότητα και το εκπληκτικό σχήμα που μεταβάλλεται συνεχώς με τη περιστροφή 360 μοιρών, το καθιστά ένα ζωντανό γλυπτό το οποίο ταιριάζει πολύ καλά με τους σύγχρονους εσωτερικούς χώρους, ως ένα ενιαίο κομμάτι ή συνδεδεμένο σε σειρά”, συνέχισε ο Englund.

Το αρχικό μαρμάρινο γλυπτό του Emmanuel Babled σχεδιάστηκε για να μοιάζει με τα φτερά μιας πεταλούδας και τις στρογγυλεμένες μορφές των σκανδιναβικών επίπλων του 1960.

“Σκέφτηκα επίσης τα περίφημα σκανδιναβικά έπιπλα από τη δεκαετία του 1960 που είχαν σχήμα κέλυφος με στρογγυλά και απαλά σχήματα. Στόχος ήταν να η δημιουργία μιας πολυθρόνας με ευχάριστη αίσθηση που εμπνέει τους ανθρώπους να αφήσουν το σώμα τους να αναπαυτεί ή να βρεθεί σε χαλαρές και άνετες θέσεις” ανέφερε ο Emmanuel Babled.

Ο Emmanuel Babled με έδρα τη Λισαβόνα δημιούργησε το στούντιο του το 1992. Είναι επίτιμος λέκτορας στην Ακαδημία Domus του Μιλάνου και στην Ακαδημία Design του Αϊντχόβεν. Δημιουργεί συχνά γλυπτά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς φωτισμού για το Priveekollektie.

Πηγή: www.dezeen.com