Ρεκόρ διακίνησης containers από τους λιμένες της Μεσογείου

Eltrak - Cat banner ad

Αύξηση της τάξης του 500% έχει καταγραφεί στη διακίνηση containers από τους λιμένες της Μεσογείου κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το ιταλικό ίδρυμα ερευνών «Studi e Ricerche per il Mezzogiorno»- SRM, τα τριάντα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου εκτιμάται ότι έχουν διαχειριστεί το περασμένο έτος πάνω από 50 εκατ. TEUs, όταν το 1995 ο όγκος των αντίστοιχων φορτίων ανερχόταν σε μόλις 9 εκατ. TEUs.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Σύμφωνα με την έρευνα της SRM η Μεσόγειος κατέχει σημαντική θέση στο παγκόσμιο δια θαλάσσης εμπόριο, καθώς αποτελεί μέρος των μεγαλύτερων θαλάσσιων διαδρομών.

Επιπλέον μέσα από την κινεζική πρωτοβουλία για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις σε μεσογειακούς λιμένες με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή να έχει αποκτήσει ιδιαίτερη αξία στο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με σημαντική γεωστρατηγική θέση.

Όπως αναδεικνύεται στην έκθεση της SRM, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από 19 λιμένες της Μεσογείου έχει υπερβεί το 1 εκατ. TEUs, ενώ παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση containers από τους λιμένες της Μεσογείου, συγκριτικά με τους λιμένες της Β. Ευρώπης. Από το 2008 έως και σήμερα η διακίνηση containers από τους λιμένες της Β. Ευρώπης έχει μειωθεί κατά 6%, σε αντίθεση με την αύξηση της τάξης του 5% στα λιμάνια της Μεσογείου.

Αναφορικά με το μέλλον, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τους μεσογειακούς λιμένες, καθώς θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω επενδύσεις αξίας 4 δις από την Κίνα σε λιμενικές υποδομές και τερματικούς σταθμούς της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής.

 Πηγή: www.naftikachronika.gr