Το σχέδιο Saudi Vision 2030 αναζωογονεί τον κατασκευαστικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας

REUTERS/Faisal Al Nasser
Eltrak - Cat banner ad

Σύμφωνα με έκθεση της BNC Network η Σαουδική Αραβία έχει ενεργά πάνω από 4700 κατασκευαστικά έργα με συνολική εκτιμώμενη αξία 852,3 δισ. δολαρίων.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την ανακοίνωσή του, το σχέδιο Saudi Vision 2030 αποδεικνύεται αποτελεσματικό, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας του Βασιλείου παρουσιάζει αυξημένο δυναμικό ανάπτυξης. Η έκθεση, “Επισκόπηση της Αγοράς Δομικών Κατασκευών της Σαουδικής Αραβίας το 2018 και πέρα” (Saudi Arabia’s construction market overview 2018 and beyond) αποκαλύπτει ότι χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και τις ανανεωμένες δαπάνες, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες αυξάνονται μετά την επιβράδυνση που επηρέασε τη βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Η έκθεση, που καταρτίστηκε από το BNC Network για λογαριασμό της The Big 5 Saudi, είναι η πρώτη έκθεση σχετικά με τις κατασκευές της περιοχής, η οποία δείχνει ότι στο εγγύς μέλλον η αγορά κατασκευών της Σαουδικής Αραβίας θα έχει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης. Επί του παρόντος, υπάρχουν έργα ύψους 284,3 δισ. δολαρίων στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του Βασιλείου, με περισσότερα από 700 έργα να προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες και μέχρι το 2022.

Ο Nathan Waugh, Διευθυντής Εκδηλώσεων Χαρτοφυλακίου The Big 5 Saudi δήλωσε ότι “”Η Σαουδική Αραβία σήμερα έχει πάνω από 4700 ενεργά κατασκευαστικά έργα, με συνολική εκτιμώμενη αξία 852,3 δισ. δολαρίων, από τα οποία 170 κοστολογούνται στα 1 δισ. δολάρια ή περισσότερα”.

Σύμφωνα με την έκθεση το φιλόδοξο σχέδιο Saudi Vision 2030, για την απεξάρτηση της οικονομίας από τα κέρδη του πετρελαίου, ορίζει την κατασκευαστική δραστηριότητα τόσο στον οικιακό όσο και τον μη οικιστικό τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στις αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, όπως η εξορυκτική βιομηχανία, η μεταποιητική βιομηχανία και η υγειονομική περίθαλψη, προσφέρουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες υπό την μορφή κοινοπραξιών ιδιωτικού – δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, η ταχεία ανάπτυξη του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας και οι έντονες τάσεις αστικοποίησης τροφοδοτούν τον τομέα των αστικών κατασκευών, που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό έργων (κατοικίες και οικίες).

Ο Nathan Waugh ανέφερε ότι “Σήμερα υπάρχουν πάνω από 3.300 έργα στον τομέα των αστικών κατασκευών, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του συνόλου της κατασκευαστικής δραστηριότητας της Σαουδικής Αραβίας. Η στέγαση είναι πράγματι ο σημαντικότερος τομέας των δαπανών στο πλαίσιο του σχεδίου, με στόχο την αύξηση της συμβολής του real estate στο Α.Ε.Π. από το 5% στο 10% μέχρι το 2030”.

Το Saudi Vision 2030 έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για δομικά προϊόντα κατασκευών. Ο Nathan Waugh πριν από την όγδοη έκθεση The Big 5 Saudi αναφέρει ότι “Βλέπουμε φέτος το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη Σαουδική κατασκευαστική αγορά από τους διεθνείς παίκτες”.

Η διεθνής έκθεση The Big 5 Saudi πραγματοποιείται μεταξύ 5 έως 8 Μαρτίου στο Jeddah Centre for Forums & Events και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 500 εκθέτες – εταιρείες κατασκευαστικών προϊόντων από όλο τον κόσμο και 15.000 επισκέπτες.

Ο Nathan Waugh ανέφερε ότι “Η Big 5 Saudi 2018 θα σηματοδοτήσει τη θετική ανάκαμψη του τομέα κατασκευών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με αυξανόμενο ρυθμό τα επόμενα χρόνια”.

Πηγή: www.zawya.com