H πρώτη εκδήλωση του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Αναπτυξιακής Συνεργασίας

Eltrak - Cat banner ad

Με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών και των επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη εναρκτήρια εκδήλωση του νεοσύστατου ΕΚΣΑΣ, του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με θέμα “Belt and Road”: Η ανθρώπινη διάσταση.

Πρόκειται για ένα Σύνδεσμο που στοχεύει στη διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ φυσικών προσώπων και οργανισμών της Ελλάδας και της ΛΔ της Κίνας, κυρίως μέσα από την ανάδειξη του ανθρώπινου παράγοντα ως φορέα μεταφοράς τεχνογνωσίας και την κατάρτιση σχετικού «Μητρώου Εμπειρογνωμόνων».

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Την εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΚΠΑ Κ. Παλαμάς, χαιρέτησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κος Στεργιος Πιτσιόρλας, λέγοντας ότι «οι ελληνοκινεζικές σχέσεις αναπτύσσονται ραγδαία και η πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος, αποτελεί ένα όχημα που επιτρέπει στην Κίνα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο παγκοσμίως. Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν, πως θα μπορέσουμε περισσότερο να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση προς όφελος όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και το εμπόριο, προσφέρουν σίγουρα τέτοιες ευκαιρίες».

Παρέστη επίσης, ο κος Qiang WANG, Πολιτικός Σύμβουλος, Αναπληρωτής Αρχηγός της Αποστολής, Πρεσβεία της Λ. Δ. της Κίνας στην Ελλάδα, ο οποίος εξήρε τις ιδιαίτερες σχέσεις Ελλάδος Κίνας και πρότεινε τη στενότερη συνεργασία των δύο κρατών τους σε όλους τους τομείς, καθώς «αυτό που λέμε κινέζικο όνειρο, περιλαμβάνει οπωσδήποτε χώρες σαν την Ελλάδα. Ζούμε πλέον σε ένα παγκόσμιο χωριό και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, πρέπει να δουλέψουμε με όραμα και σύμπνοια, ώστε να έχουμε μακροπρόθεσμα όλοι μας οφέλη».

Ο Πρόεδρος του ΕΚΣΑΣ κος Αλέξανδρος Καλοφωλιάς, δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας και του Συνδέσμου, είπε χαρακτηριστικά: Ξεκινώντας από το αρχαίο ελληνικό «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» (όλων των πραγμάτων, ιδιοτήτων, κριτήριο είναι ο άνθρωπος) και από την αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, θεωρήσαμε ότι πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος της ανθρώπινης φύσης στην επικοινωνία πολιτισμών και την αλληλεπίδραση, με τελικό στόχο τη βελτίωση των επιστημών, αλλά και την ευημερία για όλους. Γι’ αυτό και οι δράσεις που προγραμματίζουμε, θα εξειδικεύουν αυτές τις αρχές, ώστε να δώσουν μια πιο ολοκληρωμένη μορφή στην πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος».

Το κοινό της εκδήλωσης, είχε στη συνέχεια την ευκαιρία να ακούσει ενημερωτικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις από τους κκ Φίλιππο Σαχινίδη, πρ. Υπουργό και Αντώνη Τριφύλλη, πρ. Διευθυντή στην ΕΕ και Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΔιαΝέοσις. Ο κος Σαχινίδης, μίλησε για τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία σήμερα, αφού η Κίνα συμμετέχει περίπου κατά 15% στο παγκόσμιο ΑΕΠ και κατά 13% στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ο κος Τριφύλλης, προέβη σε μια διαχρονική ανάλυση των σχέσεων και δεσμών ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα, καταλήγοντας, «η Κίνα, εδώ και δεκαετίες αποφάσισε να παλέψει με τον ωκεανό και τις φουρτούνες του διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ μετά από αιώνες απομόνωσης και παρακμής, σύντομα θα επανέλθει στην θέση που της αξίζει. Να καταστεί δηλαδή πρώτη οικονομική δύναμη».

Ακολούθησε κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΣΑΣ (ΣΣΣ), που είναι το ανώτατο μη εκτελεστικό Όργανο εισήγησης στρατηγικής και προτεραιοτήτων του Συνδέσμου και στο οποίο συμμετέχουν μέχρι στιγμής, 37 διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

Πηγή: www.skai.gr