Η μεγάλη άνοδος του κατασκευαστικού κλάδου της Ινδίας

Eltrak - Cat banner ad

Το Stonenews.eu παρουσιάζει ένα άρθρο του δημοσιογράφου Ashish Sinha με ενδιαφέροντα στοιχεία και τοποθετήσεις που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου της Ινδίας.

Αν κυκλοφορήσετε με το αυτοκίνητο σε οποιαδήποτε σημαντική πολιτειακή ή εθνική οδό της Ινδίας, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι η κατασκευή και η επέκταση δρόμων και δικτύων αυτοκινητοδρόμων είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ομοίως, η κατασκευή κτιρίων και οικιστικών συγκροτημάτων είναι επίσης κοινό θέαμα στις περισσότερες μικρές και μεγάλες πόλεις. Τους τελευταίους 12-15 μήνες έχουν ξεκινήσει οι εργασίες σε πολλά έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των οδών, των λιμένων, των αυτοκινητοδρόμων, της στέγασης κ.λπ.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Παρά τις διαφωνίες και τις επικρίσεις, τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση του κατασκευαστικού κλάδου. Για παράδειγμα το δεκάμηνο μεταξύ Απριλίου 2017 – Ιανουαρίου 2018 η συνολική κατασκευή δρόμων / αυτοκινητοδρόμων ανήλθε στα 6.439 χιλιόμετρα, 17% περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μέση ετήσια κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στην Ινδία, κατά την τριετή περίοδο της κυβέρνησης συνασπισμού, ανήλθε σε πάνω από 6.200 χλμ έναντι περίπου 5.000 χλμ την προηγούμενη τριετή περίοδο. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν σε ολόκληρο το μήκος και το πλάτος της χώρας. αφού κάθε δημιουργία υποδομής αποτελεί μία από τις κύριες αρμοδιότητες οποιασδήποτε κυβέρνησης για ταχύτερη ανάπτυξη του έθνους.

Εκτός από τους δρόμους και τις εθνικές οδούς, το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας έχει ήδη δώσει την έγκριση του για την κατασκευή 18 νέων αεροδρομίων στη χώρα με τις εργασίες σε ορισμένα να έχει ήδη ξεκινήσει ενώ για τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν σύντομα. Μεταξύ τους είναι τα αεροδρόμια στ Goa, Mumbai, Shirdi, Sindhu Durg, στην Μαχαράστρα, Bijapur, Gulbarga, Hasan και Shimoga, Kannur, Pakyong, Karaikal και Dholera. Επίσης σχεδιάζεται η κατασκευή επιπλέον αεροδρομίων σε διάφορες πολιτείες της Ινδίας.

Παρομοίως, η πολιτική της κυβέρνησης για προσιτή στέγαση και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του λιμενικού τομέα έδωσαν ώθηση και οδήγησαν στην ανάπτυξη όλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο. Το περασμένο έτος αυξήθηκε η ζήτηση για χάλυβα, σιδερόβεργες (που χρησιμοποιούνται για όλα τα είδη κατασκευών), χρώματα, τσιμέντο, εξοπλισμό κατασκευών καθώς και η χρηματοδότηση υποδομών με την τάση συνεχίζεται.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για επανέναρξη των έργων υποδομής που βρίσκονται σε αδράνεια, παρέχοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις και δημιουργώντας Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και Υποδομών (NIIF), αρχίζουν επίσης να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα. Στα έργα αυτά προστιθεται και το πρόσφατα εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβουλίου έργο Bharatmala που αφορά την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων μήκους 83.677 χλμ.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα υποδομών J. Padmanabhan της CRISIL Infrastructure Advisory. “Οι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι έχουν πάρει το προβάδισμα στην ανάπτυξη τόσο στο επαρχιακό όσο και στο εθνικό επίπεδο των οδών. Μεγάλα εμπόδια έχουν εξαλειφθεί, οι συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου και η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματός της για τη δημιουργία εσόδων από τα αμοιβαία κεφάλαια (Viz Toll-Operate-Transfer), αύξησαν περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών”.

Στην πρόβλεψη για το 2018, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χάλυβα προβλέπει αυξημένη ζήτηση για χάλυβα, συμπεριλαμβανομένων των σιδεροβεργων, ρολά χάλυβα ψυχρής και θερμής έλασης. Δεδομένου ότι η εθνική πολιτική χάλυβα του 2017 δίνει επίσης προτεραιότητα στα εγχώρια προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κατανάλωσης εγχώριου χάλυβα προστιθέμενης αξίας στις δημόσιες συμβάσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι εγχώριοι κατασκευαστές θα παραμείνουν σε ανάπτυξη τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των επόμενων δύο έως τριών ετών.

Με τη μεγάλη ώθηση στην οικονομικά προσιτή στέγαση, την επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια και τις συνεχείς δαπάνες υποδομής, η ζήτηση τσιμέντου βελτιώθηκε επίσης, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις στην νότια Ινδία και σε τμήματα της βόρειας Ινδίας. Η αναζωογόνηση της ζήτησης αγροτικών κατοικιών μέσω του σχεδίου «Στέγαση για όλους» αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την ώθηση για τον κατασκευαστικό κλάδο. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σταδιακά, η αργή βιομηχανία τσιμέντου που προμηθεύει πάνω από το 65% του τομέα των ακινήτων περιουσιών, συνδέεται με την αναμενόμενη αύξηση 5 – 6% CAGR* μεταξύ των οικονομικών ετών 2017 – 2020. Εξάλλου, οι τρέχουσες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών αναμένεται επίσης να αυξήσει τη ζήτηση.

Ωστόσο υπάρχει πραγματική ζήτηση ή είναι απλά μια ψευδαίσθηση της ανάπτυξη; Οι αριθμοί φανερώνουν την πραγματικότητα όπως για παράδειγμα η ινδική βιομηχανία εξοπλισμού κατασκευών (ICE) που βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τετραετή επιβράδυνση (2011-2015). Οι επτά κορυφαίες κατηγορίες προϊόντων των ICE – εκσκαφείς, τσάπες, τροχοφόροι φορτωτές, οδοστρωτήρες, τηλεσκοπικοί φορτωτές, ελκυστήρες και μίνι εκσκαφείς  παρουσιάζουν διψήφια ανάπτυξη, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας. “Χάρη στη συνεχιζόμενη ζήτηση στον τομέα των δρόμων και των αυτοκινητοδρόμων και την ανάπτυξη σε τομείς όπως η άρδευση και οι σιδηρόδρομοι, το 2017 ήταν και πάλι θετικό έτος μετά το 2016 όπου είδαμε τη βιομηχανία να αυξάνεται κατά 14%”, αναφέρει ο Vipin Sondhi , διευθύνων σύμβουλος της JCB India, κορυφαίου κατασκευαστή εξοπλισμού κατασκευών. Αναφέρει ότι η ώθηση της κυβέρνησης για την κατασκευή υποδομών παγκόσμιας κλάσης στη χώρα ώθησε τη ζήτηση για μηχανές JCB σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Η αυξημένη ζήτηση εξοπλισμού κατασκευών τροφοδότησε τα έσοδα της JCB India, η οποία είδε την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 33% μεταξύ 2015-16 και 2016-17. Ως εκ τούτου, η αυξημένη ζήτηση για εξοπλισμό κατασκευών σημαίνει ότι υπάρχουν πραγματικά έργα που τα απαιτούν.

Πρωτοβουλίες όπως το έργο Bharatmala βοηθούν τους κατασκευαστές δρόμων, όπως η εταιρεία Bharat Road Network (BRNL) η οποία ήδη παρουσιάζει κερδοφόρα ανάπτυξη, λέει ο Hemant Kanoria, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Srei Infrastructure Finance (SIFL). Η BRNL υποστηρίζεται από την SIFL και κατασκευάζει πολλά οδικά έργα. Από μόνη της, η SREI Infrastructure Finance επίσης, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το περασμένο έτος.

Εφόσον υπάρχει κατασκευαστική δραστηριότητα, τότε προφανώς θα πρέπει να υπάρχει ζήτηση για δομικά υλικά και το βασικό υλικό κατασκευής είναι το τσιμέντο. Απευθυνθήκαμε  σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τσιμέντου στην Ινδία για λάβουμε τις απαραίτητες πληροφορίες. “Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία τσιμέντου έχει αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια όπως η επιβράδυνση της ζήτησης από τον τομέα της στέγασης, η απαγόρευση της εξόρυξης άμμου κλπ. Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές φαίνονται θετικές και λαμπρές” λέει ο Yadupati Singhania, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JK Cement. Γιατί; Επειδή ο τομέας των υποδομών βρίσκεται σε επαναστατική φάση, λέει ο Singhania. “Υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που είναι πιθανό να οδηγήσουν τη βιομηχανία μακροπρόθεσμα. Η δέσμευση της κυβέρνησης για την συνέχιση του έργου Bharatmala είναι ιδιαίτερα ενθαρυντική. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων 9.000 χιλιομέτρων μέχρι το τέλος του 2019 και σχέδια όπως η «Στέγαση για όλους» έως το 2020, θα δώσουν σίγουρα σημαντική ώθηση στη συγκράτηση της ζήτησης κατά το επόμενο οικονομικό έτος”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία αυξάνει τη δυναμικότητα του γκρίζου τσιμέντου κατά 4,2 εκατ. τόνους ετησίως και επίσης επενδύει στην επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Ρατζαστάν και ετοιμάζει νέες μονάδες στο Uttar Pradesh και το Gujarat τους επόμενους 24 μήνες.

Μετά το τσιμέντο, ίσως ένα από τα βασικά στοιχεία κατασκευής ενός κτιρίου είναι ο χάλυβας. Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές χαλύβδινων ράβδων, τον όμιλο Kamdhenu. Ο πρόεδρος Satish Aggarwal λέει επίσης ότι η εταιρεία του έχει βλέπει την μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα του σε κατηγορίες όπως οι χαλύβδινοι ράβδοι τα χρώματα κλπ., που απαιτούνται στον κατασκευαστικό τομέα. “Το 2018, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την εφαρμογή του καθεστώτος φορολογίας αγαθών και υπηρεσιών, παρατηρήθηκε αύξηση της αύξησης του όγκου λόγω της σταδιακής ανάκαμψης στους τομείς των ακινήτων και των υποδομών. Κατά την εννεάμηνη περίοδο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2017, τα καθαρά έσοδα από λειτουργίες αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με το προηγούμενο εννιάμηνο του 2016. Ο Aggarwal λέει ότι η Kamdhenu καταγράφει αύξηση της ζήτησης στα βόρεια και δυτικά μέρη της χώρας λόγω της συνεπούς και ταχείας ανάπτυξης των υποδομών σε σύγκριση με άλλες περιοχές. “Διαπιστώνουμε την έντονη ζήτηση για τα προϊόντα μας σε αγροτικές και αστικές περιοχές λόγω της τεράστιας ζήτησης για κατοικίες και άλλα έργα υποδομής”, λέει ο Aggarwal.

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης ενεργής οικονομικής δραστηριότητας ιδίως στον τομέα των υποδομών, είναι η αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων, όπως τα φορτηγά βαρέων οχημάτων που μεταφέρουν τα οικοδομικά υλικά από και προς το εργοτάξιο. “Ο τομέας των βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων σημείωσε αύξηση κατά 20% τους τελευταίους 15 μήνες και συνεχίζει να αυξάνεται”, λέει ο Vinod Aggarwal, διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της VE Commercial Vehicles, μιας κοινοπραξίας μεταξύ του ομίλου Volvo Eicher Motors. Ο Aggarwal, αναδεικνύοντας τους λόγους για της ισχυρής ανάπτυξης στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων, λέει: “Αυτή η έξαρση θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορους λόγους, όπως η αυστηρότερη εφαρμογή των κανόνων υπερφόρτωσης από ορισμένα κράτη, οι μετατοπίσεις κατά τμήματα που πραγματοποιούνται με την αγορά να κινείται από οικονομικά προσιτά φορτηγά σε προϊόντα υψηλότερης χωρητικότητας και αξίας (ελκυστήρες, ρυμουλκούμενα και πολυαξονικά φορτηγά) για υψηλότερες οικονομικές λειτουργίες και κερδοφορία μεταξύ άλλων”, προσθέτει. “Με αυτούς τους παράγοντες και τα πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι προοπτικές για τη βιομηχανία φαίνονται λαμπερές. Επιπλέον, η εφαρμογή των κανόνων εκπομπών, η πολιτική απόρριψης και η ανεκμετάλλευτη ζήτηση θα διατηρήσουν τη δυναμική ανάπτυξης των μεσαίων και βαρέων επαγγελματικών οχημάτων ενώ φέτος οι πωλήσεις αναμένεται να κλείσουν με υψηλό έξι ετών”, λέει ο Aggarwal.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης “Στέγαση για Όλους” (Pradhan Mantri Awas Yojana – PMAY) μέχρι το 2022 είναι ένας ακόμα οδηγός της ζήτησης για τον κατασκευαστικό κλάδο και την υποστήριξη επιχειρήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Hardeep Singh Puri, δήλωσε πρόσφατα ότι από τα 12 εκατ. σπίτια που απαιτούνται μέχρι το 2022, σχεδόν 4 εκατ. κατοικίες έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του καθεστώτος PMAY. Σύμφωνα με το Δελτίο RBI του Ιανουαρίου 2018, περισσότερα από 1,4 εκατ. σπίτια υπό PMAY είναι εγκριθεί για κατασκευή ενώ σχεδόν 300 χιλιάδες τέτοια σπίτια έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Ashish R. Puravankara, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Puravankara Limited και πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών CREDAI στην Bangalore, δήλωσε: “Ο κλάδος των ακινήτων στην Ινδία βρίσκεται σε καλύτερη θέση σήμερα, καθώς η αγορά και το καταναλωτικό συναίσθημα αυξάνεται. Η ανάπτυξη των οικονομικά προσιτών κατοικιών έχει αυξήσει περαιτέρω την αγορά, καθώς οι μεσαίου μεγέθους αγοραστές σπιτιών επιλέγουν να αγοράσουν σπίτια με συγκεκριμένη ποιότητα, χαρακτηριστικά και καλές παροχές. “Η Puravankara αναμένει από τους κατασκευαστές να προωθήσουν περισσότερα έργα σε αυτή την κατηγορία. Συμφωνεί με τον Niranjan Hiranandani, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Hiranandani που εδρεύει στη Βομβάη και προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Ακινήτων (NAREDCO). “Η οικοδόμηση κατοικιών από μόνη της  δεν είναι καλή ιδέα αν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, νοσοκομεία και βασικές υποδομές. Τα τελευταία τρία έως τέσσερα χρόνια, επικεντρώθηκε η προσοχή στη συνολική ανάπτυξη των υποδομών. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Βομβάης. Έχουμε έναν μεγάλο προϋπολογισμό για έξι βασικά έργα υποδομής κάτι ανήκουστο τα προηγούμενα χρόνια. Εκτός από τα υπάρχοντα 190 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών στη Βομβάη, τώρα προσθέτουμε άλλα 170 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών μετρό τα επόμενα έξι χρόνια. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα σχέδια για τη γέφυρα του Trans – Harbour, τους παράκτιους δρόμους και το αεροδρόμιο Navi Mumbai. Έτσι, μαζί με τη στέγαση, θα προκύψουν και άλλες υποδομές που θα οδηγήσουν στην έκρηξη του κατασκευαστικού κλάδου. “Κοιτάζοντας μπροστά τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για οικονομικά προσιτή στέγαση θα είναι η ανάπλαση των παραγκουπόλεων (χωρίς μετατόπιση ανθρώπων) και η ενοικίαση κατοικιών. “Ένα πλαίσιο πολιτικής για την ενοικίαση κατοικιών πρόκειται σύντομα να οδηγήσει περαιτέρω την αγορά κατοικίας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί επιπλέον οικονομία στη στέγαση. Στη συνέχεια, οι κατασκευαστές μπορούν να χτίσουν κατοικίες για ενοικίαση”, προσθέτει ο Hiranandani.

Η συνεχής ανάπτυξη σε κάθε τομέα οδηγεί σε καινοτομίες, συνεπώς οι σχετικές βιομηχανίες που υποστηρίζουν την κατασκευαστική δραστηριότητα δεν διαφέρουν. Ο Hemant Kanoria της SREI Infrastructure Finance αναφέρει ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία της εταιρείας iQuippo αλλάζει εξ ολοκλήρου την διαδικασία αγοράς – πώλησης εξοπλισμού έργων.

Η βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης για τσιμέντο, οδήγησε την εταιρεία JK Cement στην επαναφορά δύο προϊόντων της πέρυσι, δηλαδή την JK PrimaxX και την JK Super Cement. “Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς και μελέτη των προϊόντων, αποφασίσαμε να αναζωογονήσουμε το γκρίζο τσιμέντο μας, JK Super Cement, με μια νέα οπτική ταυτότητα και τοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά. Το JK PrimaxX επανατοποθετήθηκε στην αγορά ανταποκρινόμενο στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα ασπρόμαυρο αστάρι με βάση το τσιμέντο για εφαρμογή στις εξωτερικές επιφάνειες”, λέει ο Yadupati Singhania της JK Cement.

Λόγω της μεγάλης ζήτησης εξειδικευμένου εξοπλισμού κατασκευής, υπάρχει αυξημένη χρήση “έξυπνων και εξελιγμένων μηχανών”, λέει ο Vipin Sondhi της JCB. “Η JCB είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση του Διαδικτύου των Πραγμάτων** (Internet of things) και των μεγάλων δεδομένων (Big Data) στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μέσω μιας προηγμένης τηλεματικής τεχνολογίας που ονομάζεται JCB Livelink, ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης στόλου που βοηθά τους πελάτες να παρακολουθούν από απόσταση και να διαχειρίζονται τις μηχανές τους. Σήμερα, πάνω από 60.000 μηχανές με δυνατότητα Livelink λειτουργούν με επιτυχία στην Ινδία. Αυτή η τεχνολογία στοχεύει στην παροχή εποικοδομητικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας”, προσθέτει ο Sondhi.

Ωστόσο με τις ευκαιρίες έρχονται και οι προκλήσεις. Η έγκαιρη και συνεχής ολοκλήρωση των έργων αποτελεί το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις χρόνου και κόστους. Αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, πολύ σύντομα η χώρα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τους καλύτερους δρόμους, αεροδρόμια και κατοικίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

*CAGR: Σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης.

**Το Διαδίκτυο των πραγμάτων ή Ίντερνετ των πραγμάτων (αγγλικά: Internet of things) αποτελεί το δίκτυο επικοινωνίας πληθώρας συσκευών, οικιακών συσκευών, αυτοκινήτων καθώς και κάθε αντικειμένου που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και συνδεσιμότητα σε δίκτυο ώστε να επιτρέπεται η σύνδεση και η ανταλλαγή δεδομένων. Απλούστερα, η φιλοσοφία του IoT είναι η σύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους (τοπικό δίκτυο) ή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο (παγκόσμιο ιστό).

Πηγή: businessworld.in