Ο νέος λατομικός νόμος στο επίκεντρο της ημερίδας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης

Eltrak - Cat banner ad

Τα νέα δεδομένα που προκύπτουν σχετικά με την αδειοδότηση και τη λειτουργία των λατομείων μαρμάρου μετά την ψήφιση του νέου Ν.4512/2018 και των διευκρινιστικών του διατάξεων αποτέλεσαν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης.

Την ημερίδα χαιρέτισαν εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι όλων των θεσμικών οργάνων που εμπλέκονται στις διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου τόσο της αδειοδότησης όσο και της λειτουργίας των λατομείων.

Stonetech banner ad
Stonetech banner ad

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Κωνσταντίνα Λαζή, ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη ημερίδα ανοίγει έναν ευρύτερο κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων γύρω από τις λεπτομέρειες αλλά και τις δυσκολίες που ανακύπτουν από την ισχύ του νέου λατομικού νόμου, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης διαλόγου με πνεύμα συναίνεσης και λογικής μεταξύ των επιχειρηματιών και των θεσμικών φορέων γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κωνσταντίνα Λαζή

Από την πλευρά του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Δρ. Ιωάννης Σάββας, υπογράμμισε την προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης να καλλιεργήσει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο με τη θέσπιση του νέου νόμου, κάτι το οποίο δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Δρ. Ιωάννης Σάββας

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος σημείωσε τον υπερβολικά μικρό αριθμό νέων αδειών λόγω της εξαιρετικά αργής αλλά και σύνθετης διαδικασίας έκδοσής τους, πρόβλημα που δεν επιλύεται από το νέο νόμο.

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την εκμετάλλευση των λατομικών ορυκτών σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Ν. 4512/2018 ανέλυσε στην παρουσίασή του ο κ. Κωνσταντίνος Γρηγορόγλου από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύμπλεγμα νόμων, πολυνομοσχεδίων, υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων, τροποποιητικών διατάξεων και διευκρινιστικών εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί και θα εκδοθούν σε εφαρμογή των νόμων, καθιστώντας σημαντικό τον ανθρώπινο παράγοντα τόσο από πλευράς δημοσίου όσο και από πλευράς επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει ένας κοινός τόπος προς όφελος και των δύο μερών.

Κωνσταντίνος Γρηγορόγλου

Τη νέα διαδικασία αδειοδότησης και τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή προστίμων και άλλες συνέπειες ανέφερε από πλευράς του ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης και Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Αθανάσιος Παντράκης, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο νέος νόμος στοχεύει στην κατάργηση της γραφειοκρατίας.

Αθανάσιος Παντράκης

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Σαρρής της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος ανέφερε πως η ύπαρξη νέων υποδομών και επιπρόσθετου προσωπικού θα συντελέσει στις ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές διεργασίες ελέγχου και έγκρισης των αδειοδοτήσεων και της λειτουργίας των λατομείων.

Γεώργιος Σαρρής
Stonenews.eu